ARCHIWUM

Targi już w za tydzień!

Tradycyjne wyroby wędliniarskie, pieczywo żytnie i razowe na zakwasie, miody, syropy, wyroby pszczele, sery kozie, krowie i owcze…. i wiele innych wyrobów tradycyjnych bez chemii i konserwantów będziemy mieli okazję spróbować już w przyszły weekend na świdnickim rynku w ramach kolejnej edycji targów „Zdrowie ma smak”.

Targi „Zdrowie ma smak” odbędą się już po raz ósmy. Podczas targów będzie można kupić zdrową i ekologiczną żywność w postaci m.in. wędzonych i smażonych pstrągów, rolad, serów kozich i krowich, wyrobów wędliniarskich, przetworów z owoców, a także wypieków z mąki orkiszowej oraz kołaczy czadeckich. – Celem Targów jest promowanie tzw. „zdrowej” żywności, produkowanej przez firmy rodzinne, gospodarstwa ekologiczne, agroturystyczne, wytwarzanej w sposób tradycyjny bez dodatków środków konserwujących, substancji dodatkowych i sztucznych aromatów. Do udziału w Targach zapraszani są wystawcy realizujący główne cele Targów poprzez prezentację, degustację i sprzedaż produktów ekologicznych i regionalnych o wysokiej, jakości zdrowotnej i wysokiej wartości żywieniowej.- informuje starostwo powiatowe w Świdnicy. Targi zaczynają się już w przyszły piatek i potrwają do soboty wieczorem. Prócz tradycyjnych wyrobów, będziemy mieli okazję bezpłatnie zbadać poziom cukru we krwi, cholesterolu, zmierzyć ciśnienie krwi. Zainteresowani będą również mogli porozmawiać z dietetykiem, który nie tylko przedstawi zasady zdrowego żywienia, ale również przeanalizuje masę ciała.  Nie zabraknie także zabaw sportowych, takich jak: kręgle amatorskie, hokej uliczny, rzuty ringo czy rzuty lotkami do tarczy. Organizatorem Targów jest Powiat Świdnicki, natomiast partnerami są Urząd Miejski w Świdnicy, Urząd Gminy Świdnica, Świdnicki Ośrodek Kultury oraz Gminny Ośrodek Kultury.

Share:

Leave a reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.