ARCHIWUM

Będzie zdrowo i smacznie

Pieczywa na zakwasie, sery kozie, krowie i owcze, wędliny, oleje tłoczone na zimno, makaron bio… oraz wiele innych potraw będzie można spróbować podczas siódmej edycji targów zdrowej żywności i produktu regionalnego. Uczestniczyć w nich będą wystawcy z różnych stron Polski oraz po raz pierwszy goście z Czech, zaproszeni w ramach realizacji projektu „Zdrowie ma smak. Produkty polsko-czeskiego pogranicza”.

Po raz pierwszy w wydarzeniu uczestniczyć będą goście z Czech. Uczestnicy będą mogli skosztować i nabyć różnego rodzaju produkty z gospodarstw ekologicznych i żywność produkowaną metodami tradycyjnymi, bez konserwantów. Będą to między innymi: miody, przetwory owocowo-warzywne, pieczywa na zakwasie, sery kozie, krowie i owcze, wędliny, oleje tłoczone na zimno, makaron bio, jaja kur zielononóżek, piwa, wina, nalewki i miody pitne oraz oryginalne produkty greckie. Organizatorzy przewidzieli również szereg imprez towarzyszących. Dla najmłodszych przewidziano sportowe konkurencje: kręgle amatorskie, hokej uliczny, rzuty ringo, rzuty woreczkami do celu, rzut lotką do tarczy, strzały piłką na bramkę. Starsi będą mogli skorzystać z bezpłatnych badań i konsultacji specjalistycznych, zorganizowanych w holu Teatru Miejskiego w Świdnicy. Będzie można m.in. wykonać USG tarczycy i EKG serca, zbadać ostrość swojego wzroku, czy sprawdzić na ile niebezpieczne są znamiona występujące na ciele. Będzie można również wziąć udział w występie folklorystycznym „Barunka” dzieci z Czech, który zaprezentuje swoje umiejętności w świdnickim rynku. Całe wydarzenie zorganizowane zostanie 6-7 września.

Share:

Leave a reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.