ARCHIWUM

Było smacznie i ekologicznie

Liczne ekologiczne potrawy, nalewki własnej roboty, stragany polskich i czeskich wystawców, tłumy ludzi do stoisk oraz kolejki do badań…. Tak właśnie wyglądała kolejna edycja Targów Zdrowej Żywności, które miały miejsce w weekend.

Z roku na rok targi żywności przyciągają nie tylko coraz większą liczbę wystawców, ale przede wszystkim świdniczan, którzy mają szansę spróbować wytworów ekologicznych. Oprócz zdrowej, regionalnej żywności odwiedzający targi mieli możliwość bezpłatnych badań i konsultacji specjalistycznych. Chętni mogli zbadać poziom cukru i cholesterolu we krwi, zmierzyć ciśnienie tętnicze, zbadać słuch i wzrok, stężenie tlenku w wydychanym powietrzu. Szczególnym zainteresowaniem cieszyła się analiza składu ciała, badania BMI i WHR przeprowadzane przez profesjonalną poradnię dietetyczną „Dietaminka” Agnieszki Podgórskiej. Najmłodsi mogli bezpłatnie sprawdzić stan uzębienia zorganizowany przez Colgate-Palmolive oraz uczestniczyć w szeregu zabaw i gier zręcznościowych zorganizowanych przez Powiatowe Zrzeszenie LZS. Program artystyczny zapewniły Zespoły „Krąg” i „Mała Świdnica”. – Po tłumach mieszkańców widzimy, jak dużym zainteresowaniem cieszą się targi. Po takich wydarzeniach widać, że zdrowe odżywianie, zdrowy styl życia jest coraz popularniejszy wśród naszych mieszkańców – mówiła wicestarosta świdnicki Alicja Synowska.- Zaczynaliśmy od kilkunastu stoisk podczas pierwszej edycji targów, dzisiaj zajmujemy prawie połowę świdnickiego Rynku, dlatego jestem pewny, że każdy odwiedzający znajdzie coś dla siebie, bo jest w czym wybierać – podsumowuje dyrektor Wydziału Zdrowia i Spraw Społecznych Starostwa Powiatowego, Zbigniew Okarmus.

Share:

Leave a reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.