ARCHIWUM

Festiwal sera

Sery twarde, podpuszczkowe, miękkie, półtwarde, pleśniowe, gotowane czy fermentowane. Tak zapowiada się VI Festiwal Sera, który odbędzie się 15 sierpnia w Dziećmorowicach.

Nie zabraknie oczywiście degustacji serów, wśród których znajdą się m.in.: mascarpone, ricotta, feta, mozzarella, camembert, brie, ementaler, cheddar, edam, gouda i parmezan. W szranki staną wielbiciele sera i jego wytwórcy. Do konkursu można zgłosić: kompozycję z ziół o zastosowaniu kulinarnym, potrawę z sera i oczywiście własny autorski ser. Prace konkursowe zostaną ocenione przez komisję powołaną przez wójta gminy Walim.

Wydarzenie tradycyjnie odbędzie się w Karczmie Góralskiej, gdzie na smakoszy czekać będą regionalne wyroby serowe, koncerty, pokazy sztucznych ogni i konkursy.

Pod uwagę będą brane nie tylko wrażenia smakowe, ale również walory estetyczne sposobu prezentacji swej pracy oraz jej nawiązania do tradycji i elementów ludowych. W skład czteroosobowego jury w ubiegłych latach weszły ważne osobistości polityczne oraz przedstawicie mediów. Zainteresowanie konkursami na potrawę z sera jest duże. Rywalizacji wystawców towarzyszyć będą występy lokalnych zespołów folklorystycznych, konkursy z nagrodami i zabawy dla dzieci.

Share:

Leave a reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.