ARCHIWUM

Sukces I Festiwalu Gulaszu

Sukcesem zakończył się zorganizowany w weekend w walimskim Parku Jordanowskim odbył się I Festiwal Gulaszu w Górach Sowich. Już dziś organizatorzy zapewniają, że będą kolejne edycje, bo impreza kulinarna była bardzo trafna i podobała się zarówno mieszkańcom gminy, jak i turystom.

W konkursie na najlepszy gulasz udział brało 18 załóg. W nowo zakupionych bograczach uczestnicy gotowali smakowitości z bardzo różnych składników. Czteroosobowe jury w składzie Kànasz Tibor z Węgier, Barbara Szeligowska – dziennikarka Polskiego Radia Wrocław, Irena Kosek – Lizakowska – Radna Gminy Walim i Krzysztof Kwiatkowski – Radny Powiatu Wałbrzyskiego miało za zadanie ocenić wszystkie potrawy i wybrać zwycięzcę. Zadanie nie było łatwe, bo jak mówiło jury – wszystkie gulasze były bardzo dobre, a tylko niektóre dobre. Jury było zaskoczone, z jak wielu komponentów można ugotować gulasz i jak wspaniałe smaki osiągnąć. W tegorocznej edycji tytuł mistrza gulaszu zajęła Izabela Bystrzycka odbierając nagrodę główną. Wspaniałe nagrody otrzymali wszyscy uczestnicy za udział w konkursie. Po dokonaniu oceny przez jury, licznie zgromadzeni smakosze, mogli popróbować wszystkich konkursowych i pozakonkursowych gulaszy. Festiwal gulaszu nie mógł odbyć się bez specjalistów w dziedzinie tworzenia arcydzieł gulaszowych. Dlatego też naszą gminę odwiedzili przyjaciele z Węgier z zaprzyjaźnionej gminy Harkakotony. I jak to było do przewidzenia – największym powodzeniem cieszył się gulasz gotowany, poza konkursem, przez naszych bratanków z Węgier – kolejka chętnych do spróbowania stała ogromna. W końcu trzeba uczyć się od specjalistów. Dużym powodzeniem cieszył się również gulasz ugotowany przez wójta gminy Walim Adama Hausmana i Poseł Rzeczypospolitej Polskiej Izabelę Katarzynę Mrzygłocką. Jak mówili twórcy tego gulaszu – głównym składnikiem były dwa serca i trzy uśmiechy. Gulasze próbowali też specjalni goście senator Wiesław Kilian i Starosta Powiatu Wałbrzyskiego Józef Piksa oraz radni i przyjaciele gminy Walim. Organizatorzy zapewnili również wiele atrakcji dla dzieci, a mieszkańcy i turyści mogli zakupić sobie pamiątki od wystawców – rękodzielników. Wieczorem rozbłysły zimne ognie, a chętni przy akompaniamencie zespołu Tango bawili się do białego rana. Zadanie realizowane było przez Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu w ramach projektu I Festiwal gulaszu w Górach Sowich, sfinansowanego w ramach operacji Małe Projekty, Wdrażanie Lokalnej Strategii Rozwoju dla LGD Partnerstwa Sowiogórskiego, a także dzięki Europejskiemu Funduszowi Rolnemu na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich, Europa inwestująca w obszary wiejskie. Zadanie również było współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Osi 4 Leader Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.

Fot: Walim

Share:

Leave a reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.