ARCHIWUMBez kategorii

Wicemistrzowie kuchni regionalnej

Drugie miejsce zajęli uczniowie wałbrzyskiego „Gastronomika” podczas tegorocznej – już czwartej – edycji Dolnośląskiego Konkursu Potraw Regionalnych organizowanych w Zespole Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.

Tym razem szkołę reprezentowali uczniowie drugiej klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej, kształcący się w zawodzie kucharz: Natalia Chudzik i Łukasz Dzikowski. To pierwszy konkurs młodych kucharz i pierwszy znaczący sukces. Uczniowie pod kierunkiem Rajmunda Królika, nauczyciela i zarazem szefa kuchni, przygotowali potrawy regionalne z zastosowaniem najnowocześniejszych technik kuchni molekularnej. Nagrodzono najsmaczniejsze potrawy dolnośląskie przygotowane przez młodych adeptów sztuki kulinarnej. Wszystkie konkursowe specjały komponowano z polędwiczek wieprzowych oraz sera koziego łomnickiego. Oczywiście można było wykorzystać także inne produkty podkreślające lokalny rodowód popisowych specjałów, np. grzyby z Borów Dolnośląskich lub miody z dolnośląskich pasiek. W zmaganiach kulinarnych uczestniczyło dziewięć dwuosobowych zespołów, reprezentujących dolnośląskie szkoły o profilu gastronomicznym. Wszyscy uczniowie wykazali się dużą kreatywnością. Uczniów oceniało profesjonalne jury złożone z szefów kuchni Hotelu Plaza z Wrocławia, którzy ocenili wysoko poziom tegorocznego konkursu.

 

Share:

Leave a reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.